Vodstvo plemena - Druga opeka v zgradbi

DeletedUser

Guest
V tem postu vam bom na predstavil kako voditi pleme oz. kako zgraditi uspešno in aktivno pleme vse od samih začetkov pa tja do zaključnih bojev sveta.

tribetribe.png
[J]

Tema je nadaljevanje Sasukejevega posta (priporočam tole branje). Vodič je originalen - saj sem avtor sam - in je prilagojen posebej za Slovenske svetove.

Če želimo imeti uspešno pleme, ki bo strukturno sodelovalo in učinkovalo moramo vanj vložiti veliko truda. Treba se je zavedati, da biti vodja plemena ni nujno privilegij. V primeru, da bo vaše pleme uspešno že takoj na začetku sveta, boste kot vodja prejemali veliko prošenj za vstop v pleme. Sprejemati boste morali pomembne odločitve, reševati spore in biti zgled ostalim soplemenjakom. Več o tem kakšnih moralnih norm se držati kot vodja plemena si lahko preberete v Sasukejevem postu.

Na začetku se je treba odločiti ali boste ustvarili pleme pred začetkom sveta - boste ustanovili premade, ali pa pleme ustanovili po začetku sveta.
-Najprej pojasnimo pomen premade: Premade je pleme, ki naj bi bilo ustanovljeno pred začetkom sveta. Seveda ni dejansko ustanovljeno temveč v obdobju prej začetkom sveta vodja izbere potencialne člane, ki bodo tudi v dejanskem plemenu. To si lahko razlagate tudi tako, da se oblikuje koalicija celo pred volitvami.
V primeru, da ustanovite premade imate na voljo 2 opciji:
1. "Oglašujete" oz. predstavite svoje pleme na forumu, kar lahko pripomore k temu, da privabite več članov in si s tem tudi zagotovite svoj kotiček na svetu. (Primer: Ustanoviš premade in to javno poveš na forumu. Z igralci, ki so v premadu se odločite, da se boste registrirali na SZ. Če to javno poveš je velika verjetnost, da se bodo ostala premade plemena registrirala na drugačne pozicije sveta, kar je koristno saj to "omogoča hitrejši začetek" oz. razvoj igralcev.
2. Premade ostane tajen. Tako se lahko s soigralci v miru pripravite na svet in presenetite ostala plemena, ki bodo - kot temu jaz pravim - v fazi "spoznavanja soplemenjakov".

Seveda se boste - v primeru, da se odločite za premade - morali premisliti o številu igralcev, ki jih želite imeti v plemenu ter presoditi o njihovi kvaliteti.

Velika večina plemen je ustanovljena po začetku sveta. Tako kot premade pleme ima tudi "navadno" pleme svoje prednosti in slabosti. Ena izmed poglavitnih prednosti je ta, da je pleme veliko bolj fleksibilno oz. prilagodljivo, ter se lažje prilagaja glede na situacijo. Se boste pa kot vodja soočili z drugačno težavo, ki se ji reče "prilagodljivost". Igralci se bodo morali "navaditi" drug na drugega. V začetku v mnogo plemenih pride do nesoglasjij med članimi kar lahko vodi tudi v razpad plemena. Tako boste morali začrtati neke standarde, ki se jih bodo morali igralci držati (omejena pomoč soplemenjakov v samem "štartu" sveta ipd.). Če ustanovite premade lahko te standarde začrtate veliko bolj zgodaj in dobro razmisljite o njih.

Prav tako se lahko zaplete pri vodstvu. Navadno je pri premadu vodstvo že predčasno določeno in se le to samo prenese na svet, pri ustanavljanju plemena po začetku sveta pa boste morali kot vodja plemena temeljito premisliti komu dati višje funkcije. Neizkušeni pogosto naredijo "začetniško napako" ter podelijo mnogim preveč funkcij kar lahko privede do kaosa med vodstvom in člani plemena. Vodstvo naj bo kar se da majhno, vloge pa naj bodo jasno določene.

Naslednja stvar, ki je ključnega pomena. Ena izmed skoraj najpomembnejših stvari je program Skype! Skype - lahko bi ga enačili z MSNjem omogoča bistveno lažje sporazumevanje med vodstvom plemena ter njegovimi člani. Veliko lažje se je preprosto pogovoriti preko mikrofona ali pa vsaj s pogovorom ena na ena, kot pa po sporočilih (v sami vojni plemen) ki so včasih zamudna ter ti vzamejo veliko časa. Tako boste lahko vse spore in naloge jasno opredelili ter se o njih pogovorili v bistveno krajšem času.

Še ena izmed stvari, ki jim dodeljujem velik pomen je začetek sveta. V samem začetku se eliminira oz. izloči igralce, ki nimajo dovolj izkušenj da bi ostali. Kot vodja plemena moraš budno paziti kako se igralci razvijajo in jim pri razvoju pomagati s svojimi izkušnjami, uporabnimi vodiči in povezavami ter odgovori na njihova vprašanja. Vendar mora kljub temu postaviti jasno mejo do kje je smiselno pomagati določenemu članu plemena, saj je lahko pomoč soplemenjaku izguba časa in potrebnih surovin, kar bom pojasnil na naslednjem primeru. Igralec je pod konstantnimi napadi in postane farma. Svet je odprt 2 tedna, zato s soplemenjaki nimate velikih količin vojske, da bi jo poslali tistemu, ki jo potrebuje. Obstajata dve rešitvi:
1. Odločite se, da boste pomagali igralcu, ki je postal farma in tako tvegali nadalnji razvoj v koraku z najboljšimi, saj boste zaradi izostanka vojske imeli slabši farming in boste lažja tarča nasportnikov.
2. Igralca odslovite iz plemena in je zadeva zaključena.

Mnogim vodjim se zdi druga opcija "racionalnejša" rešitev in jo deloma podpiram, saj sem tudi sam zagovornik le te. Vendar pa je potrebno v primeru, da igralca sprejmemo v pleme, vedoč se, da nima izkušenj z igranjem omogočimo, da se v plemenu primerno "izobrazi" ter mu poskušamo čim bolj olajšati igranje ter ga popeljati skozi osnove ter mu pojasniti princip delovanja vojne plemen.

V poteku vojne oz. ko se svet razvije pa bodite strpni do svojih soplemenjakov, ter jim pomagajte kjer morete. Bodite prizanesljivi vendar vseeno budno spremljajte dogajanje v plemenu ter pazite na morebitne vohune. Pozanimajte se o svojih članih ter jim pustite svobodo.
Vedno imejte jasna navodila, ki jih obrazložite, ter svojim igralcem ponudite povezave, vodiče in podobno. Upam, da sem vam na kratko opisal princip delovanja plemena, za več vprašanj pa sem vam na voljo.

Lp,
SoTo​
[/J]
 

DeletedUser

Guest
zelo lepo napisano ka bi dal ko bi se calimero tega naučil in držal :D
 

calimero

Banned
Reaction score
0
zelo lepo napisano ka bi dal ko bi se calimero tega naučil in držal


Pjdi v QUIT ali pa k ubijalcu on rabi take ko si ti,prav paše ubijalec in izdajalec
 

DeletedUser

Guest
Pjdi v QUIT ali pa k ubijalcu on rabi take ko si ti,prav paše ubijalec in izdajalec

calimero ti sanjaš o QUITu še sam bi rad tam pršu hehe pa te nečejo vzeti haha drgač oa kar se tiče izdajalstva si velik zgrešu malo poglej če bi alhko bil kar se tiče akcije in deffa pošiljanja če bi bil potem nebi šel v akcije na njih in tudi vas deff nebi pošilju tako da to govoriš prazne besede :D

drgač pa kar se tiče sjt pa ubijalec bi glih skup pasala oba dva sma čez les hehe:D
 

DeletedUser

Guest
Z samim pisanjem priznavas izdajalstvo

calimero lej ti itak ko si neki ubiješ v glavo to misliš da imaš prov..kar se tiče za veselje neigram več vp-ja pa ne mislit da zaradi tebe ker zarada taga kot ti bi ga še z veseljem igral samo imam druge probleme družina pa to ni vse igra:confused :
 

DeletedUser

Guest
dandaa ti predlagam da pišeš bol primitivno, da bo lažje razumel :p

ni problem v tem da nebi primitivno pisal,če hočeš da te calimero razume moraš pisat calimerščino,to je poseben jezik,ki ga je on sam izumil iz jezika, ki ga so izumli tisti v posebnih istitucijah.
 
Top