Kako preprečiti krajo Računa

Sasuke..

Member
Reaction score
0
Pozdravljeni,


Ker sem zadnje dni zasledil, da veliko igralcev pošilja support ticketse v obliki, da jim je nekdo vdrl v račun oz. prejemam tudi številna zasebna sporočila s to temo.

Imam nekaj nasvetov, kako lahko preprečite, da vam kdo vdira v račun. So precej logični in enostavni, vendar toliko, da bo vsem v opomin.1.) NEEE!!! VRDLI SO MI V RAČUN - KAJ NAJ STORIM?!!?

Vsak igralec, kateremu vdrejo račun, ponavadi napačno reagira ob tej situaciji. Namreč prvo kar storijo je to, da se preveč zanašajo na In-Game Ekipo.
-> To seveda ni slaba poteza, vendar napaka je v tem, da se zanašajo tako, da kar brez podatkov, zahtevajo svoj račun nazaj.

Jaz priporočam pri tem vsem mirno kri in potrpljenje. Če so vam račun resnično vkradli, boste nam znali zagotovo pomagat.

2.) KAKO VAM LAHKO POMAGAM?

Zelo bomo veseli, če nam posredujete čimveč koristnih informacij in podatkov. To so predvsem dveh tipov:

a) Informacije oz. podatki, da nas prepričate, da je vkraden račun resnično vaš.

b) Informacije oz. podatki o možnem osumljencu / storilcu, kdor bi lahko to storil.

S temi podatki smo že en korak bližje k vaši rešitvi računa.


3.) KAKO PA NAJ VEM KDO MI JE VDRL V RAČUN?

Najprej pomislite kje se vse prijavite na VP. Ali je to doma, ali je to v šoli, ali morda v kakšni drugi ustanovi, kjer imajo računalnike.

I.) DOMA

Če se prijavljate samo doma, je velika možnost, da ste naleteli na kakšno stran, ki vsebuje Key-Logger (= to je program, preko katerega hekerji zvedo vaše geslo s tem, da vi vnesete te podatke na njihovo stran).
Zaščita pred Key-Loggerjem?
Seveda. Imamo številne Anti-Virusne in Anti-Spyware programe, ki jih sedaj lahko tudi brezplačno prenesete na računalnik. Če bodo delali ves dan, vas bodo takoj opozorili, kadar boste obiskali kakšno sumljivo stran. Zato pa vedno dobro preglejte URL naslov, ali se res nahajate na želeni strani in ali ji zaupte.

II.) ŠOLA in DRUGE USTANOVE


V šoli in podobnih ustanovah, kjer je dostop do računalnikov možen za množico ljudje, je velika nevarnost pravtako Key-Logger, vendar v drugačni obliki.
Ta oblika je nevarnejša, zato vam odsvetujemo prijavljanje na takih krajih oz. če se že, dobro preverite računalnik.
Oblika Key-Loggera je sledeča - ta deluje tako, da ga nekdo instalira na računalnik in ga skrije iz namizja (vendar program poteka), in kadarkoli boste vpisaovali KJEKOLI geslo (lahko je to VP, lahko je to Email, Forums itd) bo ta Keylogger shranil vaše geslo in bo ga lahko vsak pogledal, ki ve da je ta program nameščen na računalniku.
Zavarujemo se lahko tako:
Kadar pridete do računalnika v taki ustanovi, najboljše da ga vgasnete in prižgete nazaj. Nato preverite s tipkami CTRL+ALT+DELETE ali je kakšen sumljiv program v Procesih. Če je, prekličite delovanje programa.
Preglejte tudi na namizju ikone oz. ikone v spodnjem desnem kotu.

4.) IMATE MORDA KAKŠEN NASVET?

Nasvet, ki vam ga lahko posredujem so le-ti:
  • Priskrbite si anti-virusne programe
  • Zahajajte na varne spletne strani
  • Ne vnašajte gesel, če so okoli vas osebe
  • Nikoli ne izdajte gesel ljudem, naj ostanejo privatna stvar
  • Poskusite uporabljat različna gesla za različna internetne strani
  • Tu pa tam zamenjajte geslo
  • Probajte si nastavit dokaj zahtevno geslo, vendar tako, da si ga lahko zapomniteUporabljajte FIREFOX ali OPERO! Nikakor ne IE - tukaj vam že iz piškotkov lahko zvedo geslo!


Ne pozabite na funkcijo "POZABLJENO GESLO" - saj storilec se morda ne bo spomnil spremenit Email Računa!


Z ožjim izborom sumljivcev vam lažje povrnemo računa nazaj. Kajti lahko opazimo spremembo IPjev in potrdimo vaš sum (recimo, da so vam v šoli vkradli račun).To je vse, upam da bomo v bodoče imeli manj težav z ukradenimi računi.

Sas
 
Last edited by a moderator: