Začetki za telebane

DeletedUser

Guest
brez-naslova.png

V vodiču vam bom skušal približati kaj loči vrhunske igralce od dobrih. In kaj začetnike od noobov. Verjetno se vsak spomni svojih začetkov na Vojni Plemen. Mnogi so začeli igrati najprej na mednarodnem, nemškem ali katerem drugem svetu in se šele kasneje pridružili Slovenski skupnosti. Spet drugi so začeli pozneje in se takoj vključili v našo malo skupnost, ki premore le nekaj tisoč nadobudnih igralcev. Vsak začetek je težak. Ko prvič prideš, se registriraš in narediš prvo stavbo začutiš nek adrealin, ki samo narašča ob prvem uspešnem ropu, napadu, zavzeti vasi. Končamo s sentimentalnostjo in dolgim uvodom ter se posvetimo bistvu.

Torej, kako začeti?
Lahko bi vam pisal vrstni red stavb ampak bi bila to zgolj izguba časa. Verjetno se nekateri precej bolje znajdejo sedaj, ko imaš daljši vodič, ki te vodi skozi grajenje prve vasi, pa vse tja do prevzema druge. Vendar je potrebno upoštevati nekatere druge dejavnike in se v določenih situacijah ogniti vodiču.

-[Zgradi: Kip] V kolikor ima svet paladina je kip prva stvar, ki jo moraš zgraditi, saj ti bo osnova za farmanja. Pride do polemik ali najprej zgraditi surovinska polja na stopnjo 1 ampak sam sem zagovornik gradnje kipa kot prvo dejanje takoj po prijavi na svet.

[SPOIL]
1.png
[/SPOIL]
-[Surovinska polja: nadgradi na stopnjo 1] Kot je zgoraj opisano jih lahko zgradite tudi takoj po registraciji. Potrebno je tudi predpostaviti aktivnost. V kolikor boste bili manj časa pred računalnikom in ne boste uspeli farmati pogosto, vam priporočam, da najprej zgradite surovine.

[SPOIL]
2.png
[/SPOIL]
-[Imenuj paladina] Takoj ko se kip zgradi, imenujte paladina. Paladin je najmočnejša enota v igri in je ključen pripomoček na začetku za farmanje. Velikokrat ima tudi odločilno vlogo pri začetku sveta, saj lahko svojega paladina "oplemenitiš" z raznimi pripomočki. Katero je najbolj pomembno pri začetku pa lahko povprašate svoje soplemenjake ali druge izkušene igralce.

[SPOIL]
1.png
[/SPOIL]
-[Zgradi vojašnico] Imaš surovinska polja na stopnji 1 in paladina, ki se uri. Potrebuješ dodatne vojake, ki ti bodo pomoč pri farmanju. Da bi zgradil vojašnico moraš najprej dvigniti stopnjo meste hiše na 3.

[SPOIL]
1.png
[/SPOIL]
-[Uri suličarje] Suličarji so na začetku edina enota, ki jo lahko delate. Kljub svoji počasnosti so dobri pri farmanju saj lahko prenesejo veliko količino surovin. Potrebno je vedeti, da lahko pridobite veliko več surovin z ropanjem ostalih vasi (farmanjem), kot pa z samo gradnjo surovinskih polj. Poleg tega, je vojska zaščita pred napadi sovražnika.

[SPOIL]
2.png
[/SPOIL]
-[Farmaj] Farmanje ali ropanje je napadanje ostalih vasi (največkrat barbarskih in bonusnih) z namenom plenjenja surovin, ki jih nato porabimo za gradnjo stavb ali urjenja vojske. Brez farmanja ne gre. Farmanje je pogoj kako se preleviti iz popolnega začetnika v začetnika in nato v dobrega igralca. Seveda je farmanje pogojeno tudi z aktivnostjo, zato ne preseneča, da so aktivnejši igralci višje na lestvici. Farmanje je osnova pridobivanja surovin in ne nadgrajevanje surovinskih polj, kot nekateri zmotno mislijo.

[SPOIL]
1.png
[/SPOIL]
-[Zgradi kovačijo in jo nadgradi na stopnjo 2] Po določenem času lahko prenehamo z urjenjem suličarjev, saj kmalu ugotovimo, da se zaradi konstantnega farmanja praznijo barbarske in bonusne vasi. To pa zato, ker niste edini, ki se poslužuje te metode in ste drug drugemu konkurenca. Ker bi si radi prisvojili čim več surovin v barbarskih vaseh morate uničiti konkurenco z napadom na sovražnika (druge igralce v okolici). Zato potrebujete napadalno vojsko, ki jo lahko raziščete v kovačiji stopnje 2. Že veste katera enota je to?

[SPOIL]
2.png
[/SPOIL]
-[Uri bojevnike s sekiro] Sedaj lahko suličarju in paladinu pri farmanju pomagajo tudi bojevniki s sekiro. Ko boste imeli določeno število napadalne vojske (bojevnikov s sekiro) lahko napadate sovražnike, ki vam "kradejo" surovine iz barbarskih in bonusnih vasi. Če niste prepričani koliko vojske ima sovražnik ga lahko "skavtate" s skavti. Torej, kje dobiti skavte?

[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]
-[Zgradi konjušnico in razišči skavte] Svojega truda in časa, ki ste ga vložili v igranje te čudovite spletne igre nočete uničiti, ko ste prišli tako daleč, zato priporočam, da skavtate vsakega sovražnika preden ga napadete. Za skavtanje potrebujete čete na konju - skavte. Le te dobite v konjušnici. Najprej morate nadgraditi stavbe potrebne za gradnjo konjušnice, nato pa še raziskati skavte. Pravilno skavtanje je ključnega pomena, če želite preprečiti, da bi prejeli rdeče poročilo.

[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]
-[Raziščite lahke konjenike] Prišli smo do točke, ko želimo napadalno vojsko oplemenititi s hitrejšo enoto, istočasno pa nam bodo lahki konjeniki najučinkovitejši pripomoček pri farmanju. So izredno hitri, naropajo pa tudi največ izmed vseh enot, razen paladina seveda. Lahke konjenike lahko raziščete ko nadgradite svojo konjušnico na stopnjo 3.

[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]
-[Urjenje vojske in gradnja plemiškega dvora] Sedaj je na vse na vas. V prihodnje se posvetite urjenju vojske. Naj vam bo izziv premadati vse sovražnike v svojem 20x20, pokrasti največ surovin in se najhitreje razviti. Nikoli ne prenehajte farmati in klatiti nasprotnikovo vojsko. Počasi nadgrajujte surovinska polja (po potrebi) in gradite stavbe, ki so potrebne do plemiškega dvora. Kako naprej? Skovajte kovanec in izurite plemiča, nato pa...

[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]
[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]
[SPOIL]
brez-naslova.png
[/SPOIL]

Zgoraj napisano so le osnove, ki jih mora poznati prav vsak začetnik. Le te lahko preberete na mnogih forumih, saj jih je lahko zapisati in jih pozna vsak. Velikokrat pa pozabljajo všteti v vodiče "male skrivnosti", ki so prepogostrokrat začetnikom zamolčane kar privede do slabšega razvoja neizkušenih.

"Male skrivnosti"
Pogoj za branje "malih skrivnosti" je branje zgornjega kratkega vodiča. Lahko ste videli, da vam nisem ponudil na pladnju vrstni red zgradb, temveč sem vas samo usmerjal kako graditi v pravi smeri. Pomembno je, da se pozanimate pri svojih prijateljih in znancih o drugih strategijah, preberete tudi druge vodiče in izberete najboljšega. Tema "Male skriovnosti" se navezuje na uporabo raznih skript, orodjij in reševanje kočljivih situacij.

Kako se znebiti soseda z boljši vojsko v prvih dneh začetka sveta?
Verjetno se vam je že velikokrat zgodilo, da ste dobili rop z le nekaj surovina, včasih celo nobene. Na vsakem svetu je največja aktivnost igralcev prav na začetku, saj imajo vsi željo uspeti, na koncu pa se jim uresniči le redkim posameznikom. Če se znajdete v položaju ko nafarmate zelo malo, praktično ničesar se lahko odločite, da svoje sulice (obrambno vojsko) postavite v barbarsko oz. bonusno vas, za katero menite, da je velikokrat farmana od vašega konkurenta. Tako bo ob naslednjem farmanju izgubil povečini vso svojo vojsko, razen v primeru, da je njegova veliko večja od vaše. Pomnite, da je ta metoda izredno nepriljubljena, saj se lahko z njo veliko več izgubi, kot pa pridobi. V prvi vrsti se posvetite prehiteti vašega konkurenta, svojo vojsko pa "skrite" v barbarsko vas le v primeru, da nimate ničesar izgubiti.

Naj bo prva vas obrambna ali napadalna?
Verjetno veste kaj je napadalna in kaj obrambna vojska. Morda boste prišli do točke, ko boste morali razmisliti ali bi raje gradili obrambo ali napad. Prve vasi so ponavadi mešanica obojega, čeprav se nekateri odlični igralci ponavadi zanesejo le na napad in na svoj odlični "backtime". Če ste začeli z igro vam priporočam mešanico obojega, prevladuje pa naj napadalna vojska. Seveda pa je potrebno vrste vojske prilagoditi glede na okolje (nasprotnike neposredno v vaši bližini) in na svojo aktivnost. Morate vedeti, da ne boste potrebovali veliko lahkih konjenikov, če ne boste aktivno farmali. Poleg tega boste v primeru večje neaktivnosti (če gradite napadalno vojsko) bili presenečeni, ko vam bo sovražnik razbil vse upe za uspeh, ko vas bo napadel. Predpostavimo, da ima tudi sovražnik napadalno vojsko. Zato vam toplo priporočam, da se raje posvetite obrambi, predvsem v primeru manjše aktivnosti na računu.

"Backtime"
Za tiste, ko ne vedo kaj je backtime, vam toplo priporočam, da se pozanimate, saj vas lahko ta taktika reši pred izgubo vojske oz. tega, da postanete farma. V kolikor znate osnove angleščine, vam prilagam tale link.

Upam, da sem vam na kratko opisal začetke in probleme v začetku. Na voljo sem vam za vsa vprašanja, mnenja so dobrodošla!
 

vuki

Member
Reaction score
0
Se mi dopade kako je narejeno. In ravno sem se o podobni zadevi menil z enim našim znancem ki igra na netu in sva oba mišlenja da bi se kvaliteta naših igralcev dvignila če bi se nekateri pri nas malo več angažirali okrog začetnikov. Jaz sem sicer o tem razmišljal že prej ampak mi je vedno zmanjkalo časa. Zato sem se sedaj odločil prekinit z igro sicer še ni padla točna odločitev ali bo to čez teden dva ali pa bom vseeno počakal konec s8. Bom pa sigurno po končanem s8 začel delat na projektu ki sem si ga zamislil še pred dvema letoma ko sem se ubadal z začetniki več kot z samo igro. In ko bo vse končano bom ves materjal dal na razpolago našim moderatorjem da ga uporabijo ( seveda če ga bodo hoteli ).
Zaenkrat je poskusno narejen samo začetek ali pa 1 v seriji kratkih video posnetkov ki sem si jih zamislil. In še eden na hitro narejen ampak nisem zadovoljen z kvaliteto posnetka.

http://www.youtube.com/watch?v=XMmzYxQ4UDU&feature=relmfu

http://youtu.be/f-Z6UQIZ53c

Rad bi pa v teh posnetkih prikazal vse osnove ki bi jih moral vsak poznat za koliko toliko normalno igranje. Če me pa kdo prehiti in prej naredi kaj podobnega pa sploh nebom jezen,.... :D
 

eevil king

Member
Reaction score
0
Glede tega vodiča(teh vodičev) bi rekel samo to da je meni osebno bolje igrati po svojem občutku kaj graditi . Potem pa ko te zasedejo (če se ti to zgodi) poskusiš z drugo tehniko in nato ugotavljaš katera je zanesljivejša in boljša.
A vodiči izkušenejših še kako pridejo prav posebej če so razumljivi in zajamejo vse kar je nujno potrebno vedeti o načinu(načinih)igranja te igre.Z moje strani bi blo to vse.
 

DeletedUser

Guest
A z swji si že probal namest axov?
baje da se da par urc hitrej do lc kot pa z axi.
 

DeletedUser

Guest
pozdravljeni
mene pa zanima kako je s praznjenjem vasi na začetku sveta ker se mi je zgodilo da sem po koncu zaščite imel kar nekaj sekir in sem praznil vse okoli potem pa je zmanjkalo sekir pa sam spet rabo kake 3 dni da sem jih nazaj naredo. če bi mi kdo povedo kak je s tem če moreš malo počakat z napadi in jih naredit še več al kaj drugega.
 

DeletedUser

Guest
Ja to je pa čisto odvisno od tega koliko ma okolica vojske. Pa tudi lahko prej raziščeš še skavte pa pol poskavtaš preden napadeš in boš videl kakšne izgube boš mel.
 

ninja

Member
Reaction score
0
vodiči in ostala navlaka, kot recepti, ki so odlični, ampak kaj ko ni sestavin niti ni časa potem jedi skuhat ali spečt

ps: pomembna je zmerna agresivnost, igra se igra na dolgi rok, nič ne koristi, da pregoriš v prvem mesecu, potem pa te "RL" dohiti

....tribalwars.net.... za vse resne igralce, ki hočejo doživeti igro v pravem smislu besede....kdor je probal, ve o čem govorim, ninja živi spet na .net, od w6 naprej....nick je drugi, a skoz samo eden :)

lep konec poletja želim vsem, ki še vztrajate na .si (imate volje res dost, kar je lepo)
 

DeletedUser

Guest
Dober vodič, ki mi pomaga pri začetku SoToFlow ;) Lepo narejeno,...
 
Top